Výuka pletení tatarů na ZŠ v Bystřice pod Host 28. 3. 2018 | Motel Golf Start

Aktuality

Výuka pletení tatarů na ZŠ v Bystřice pod Host 28. 3. 2018

Článek publikován 29. 3. 2018

Netradiční dopoledne prožily 28.3. 2018 děti ZŠ Bystřice pod Hostýnem, Pod Dubíčkem

Projektový den s názvem Velikonoční den a pletení tatarů s Karly Nedbálkovými, byl pro všechny radostný a vyjímečný.

Cílem akce bylo připomenout historii a význam jarních svátků. V průběhu dopoledne si žáci zopakovali lidové tradice, zvyky a symboly, které se vážou k Velikonocům.

JUDr. Nedbálek nejprve pohovořil s kolektivem učitelů, protože zároveň v tento den se slaví Den učitelů a popřál jim hodně štěstí v další práci. Potom se plně věnoval dětem. Protože považuje za základ rodinu, zařadil pro dnešní den i autorské čtení z rodinné kroniky, kterou věnoval ředitelství naší školy. Zařadil zde právě ukázku, jak se dříve slavily Velikonoce v jeho rodné obci Březová u Slušovic. Čtení se všem líbilo, nejvíce se děti těšily na otázky a soutěže, za které získaly sladké odměny.
Nejnáročnější byly dílničky ve skupinách žáků, kdy se učili plést tatary z 8 vrbových proutků pod vedením Karlů Nedbálkových a jednotlivých třídních učitelů . Výsledkem byly spokojené tváře dětí, protože domů si každý odnášel hotový tatárek s mašlí. Děvčata ještě navíc vyzkoušela dovednost při stříhání vystřihovánek a na závěr skupiny žáků soutěžily v hodu na čáru.
Krátkou videoukázku si můžete prohlédnout zde:

 


Copyright © 2024 Miroslav Tomšů; všechna práva vyhrazena
Administrace