Finanční gramotnost II. pro žáky i pro rodiče v rámci projektu | Motel Golf Start

Aktuality

Finanční gramotnost II. pro žáky i pro rodiče v rámci projektu

Článek publikován 7. 12. 2020

V deváté třídě už žáci chápou, že výuka finanční gramotnosti pro ně má smysl, a proto i jejich motivace k tomuto tématu je docela vysoká. Už od dětství si děti hrají na obchod a takto se cvičí v orientaci hospodaření s penězi v budoucnu.

Uvedení do této problematiky a praktické řešení s žáky dnes proběhlo v rámci další spolupráce s advokátní kanceláří doc. JUDr. Karla Nedbálka a ZŠ Bystřice pod Hostýnem, Pod Dubíčkem, tentokrát jubilejní 10. společná akce. Před prezentací pro žáky předcházelo toto téma přednáškou pro rodiče žáků. Nad praktickými otázkami ze života se naši žáci a rodiče se zamýšleli a zároveň některé inspiroval a  motivoval pro  profesní přípravu žáků. Na příkladech se dozvěděli, proč není možné realizovat všechny chtěné výdaje. Kromě tradičních finančních témat jako je způsob placení, úspory, půjčky zavítali i do tématu budoucího povolání a kolik Kč by si v tomto povolání chtěli za měsíc vydělat.

Témata, kterými jsme se dnes zabývali byla historie peněz, správné hospodaření, mzda, rodinný rozpočet, úroky, půjčky, leasing – hypotéka, hodnota koruny vůči USD. Děti velmi aktivně spolupracovaly, téma bylo zajímavé, přínosné. Ukázka mincí z minulosti, které sloužily jako platidla jim také pomohla porozumět roli peněz. Jsem ráda, že doc. JUDr. Karel Nedbálek podporuje aktivity, které přispívají ke zlepšení kvality života dětí i lidí kolem nás.

Díky našemu projektu si uvědomujeme důležitost vzájemné komunikace. Zvolené téma o finančním vzdělávání je důležitou součástí našeho života. Správné zacházení s osobními a rodinnými financemi je důležité jak pro dospělé, tak i pro žáky.

Spokojenost a úsměv na tváři všech přítomných na přednášce „Finanční a právní gramotnost II.“  jsou pro nás směrodatné. Na poslední fotografii je domácí práce jednoho žáka deváté třídy,  kde napsal co si z přednášky zapamatoval.

Prezentaci přednášky můžete získat na odkaze ZDE.

Děkujeme doc. JUDr. Ing. Karlovi Nedbálkovi, PhD., MBA.

Mgr. Dagmar Míčková

 


Copyright © 2024 Miroslav Tomšů; všechna práva vyhrazena
Administrace