Licitační pásmo a růst cen nemovitostí | Motel Golf Start

Aktuality

Licitační pásmo a růst cen nemovitostí

Článek publikován 16. 4. 2022

V současné době je otázka růstu cen čím dál více aktuální téma. Doc. JUDr. Ing. Karel Nedbálek, PhD., MBA  ve svém novém článku zabývá definicí nového pojmu licitační pásmo a oceňováním nemovitostí v současné složité době.

Celý článek si můžete přečíst také na:

JAK SE BUDE VYVÍJET REALITNÍ TRH? | ParlamentniListy.cz

V roce 2022 se neočekává pokles cen nemovitostí, ale jejich růst. Ministerstvo financí ČR očekává průměrnou inflaci s růstem kolem 12 %. Jaký to bude mít vliv na cenu nemovitostí a jaký postup při stanovení její ceny napoví níže uvedený článek.

V roce 2022 se neočekává pokles cen nemovitostí, ale naopak jejich růst. Vede k tomu i zdražování hypoték. Hypoteční úrokové sazby v minulém roce dvakrát zvedla Bankovní rada České národní banky a navýšila dvoutýdenní repo sazbu o 0,50procentního bodu na 5,00 %. Současně zvýšila diskontí sazby ve stejném rozsahu na 4,00 % a lombardní sazby na 6,00 %. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 1. dubna 2022. Ministerstvo financí ČR v dubnové makroekonomické predikci odhaduje velikost inflace. Současný, ale hlavně budoucí vývoj tohoto ukazatele je zatížen extrémní nejistotou plynoucí z války na Ukrajině a z doznívajících neuvážených kroků vlády při zásazích do ekonomiky souvisejících s covidovou krizí. Průměrná inflace, u které aktuálně letos počítáme s růstem 12,3 %, bude extrémně citlivá na těžko předvídatelný vývoj cen energií.

Naše advokátní společnost Mgr. Karel Nedbálek a otec, provádí oceňování nemovitosti ke zjištění tržní ceny pro vyjednávání při prodeji nebo koupi nemovitosti, s predikcí vývoje cen nemovitostí v této nejisté době. Cena vychází v duchu zákona č. 151/1997 Sb., o oceňování, přihlíží ke kvalifikované korekci odhadce, aby cena odpovídala trhu s nemovitostmi a odpovídala také výnosovým kritériím rentability s ohledem na investiční záměr. Maximálně se vychází z požadavků a zadání objednatele studie. Respektujeme a zahrnujeme možné okolnosti, které mají vliv na cenu nemovitosti, i například zohlednění vypořádajícího podílu na bytovém družstvu.

 

také obsáhleji v časopisu Věda a perspektívy:

Zpracování studie, která má průměrně 30 stran A4, stojí podle zadání a kvality podkladů kolem 20 000,-Kč.

Bližší informace poskytne výkonná asistentka advokátní kanceláře Naďa Malinová

mob 775337003

email: nadamalinová@email.cz

 

 


Copyright © 2024 Miroslav Tomšů; všechna práva vyhrazena
Administrace