Vydání nové knihy – Expert na ušlý zisk, hypotetický zisk a újmu | Motel Golf Start

Aktuality

Vydání nové knihy – Expert na ušlý zisk, hypotetický zisk a újmu

Článek publikován 13. 5. 2022

V roce 2022 vyšla již desátá publikace autora doc. JUDr. Ing. Karla Nedbálka, PhD., MBA s názvem Expert na ušlý zisk, hypotetický zisk a újmu. O knihu je mimořádný zájem, již téměř polovina nákladu byla rozebrána v rámci předobjenávek.

Autorovi tedy k vydání nové knihy gratulujeme a přejeme mnoho dalších publikací!

Případné objednávky u paní Naděždy Malinové na e-mailu nadamalinova@email.cz. O čem kniha je se dočtete v anotaci.

Kniha je již nyní dostupná také na našem e-shopu Aurelius, na odkaze: Knihy, Doporučené (motelgolf.cz)

Kniha se zabývá problematikou újmy, škody a odpovědnosti za škodu, včetně stanovení ušlého a hypotetického ušlého zisku s návodem na různé varianty možných postupů výpočtů V teoretické části – se nachází aspekty tvorby odpovědnosti za škodu. Obsahuje analýzu celé soukromoprávní a veřejnoprávní oblasti, přitom se vyhýbá konkrétní kauzalitě a…“ data-shot-height=“187″>

Kniha se zabývá problematikou újmy, škody a odpovědnosti za škodu, včetně stanovení ušlého a hypotetického ušlého zisku s návodem na různé varianty možných postupů výpočtů

V teoretické části – se nachází aspekty tvorby odpovědnosti za škodu. Obsahuje analýzu celé soukromoprávní a veřejnoprávní oblasti, přitom se vyhýbá konkrétní kauzalitě a zkoumané otázky řeší pomocí vědeckých metod, například syntézy a analýzy. Ukazuje různými metodami, jak stanovit ušlý a hypotetický zisk v případě chybějících relevantních informací. Zajímavostí je oceňování goodwillu společností České spořitelny.

V praktické části je zpracováno šest příkladů výpočtu. Od stanovení hodnoty v minulých časech a přepočteno na současnost nebo projekce hodnoty aktiv v blízké budoucnosti. V prvním případě hodnota nemovitosti postavené počátkem devatenáctého století a postup stanovení přepočtu hodnoty v současnosti. V druhém případě hodnota firmy Baťa v roce tragické smrti T. Bati st. v roce 1932. V třetím případě vypočet hypotetického zisku JZD AK Slušovice v současnosti. Ve čtvrtém případě je výpočet hodnoty celkové újmy v privatizačním projektu, kdy škůdce působil bezmála 23 let, můžeme zde mluvit o případu ušlé újmy v minulosti.

V pátém případě je stanovena budoucí hodnota developerského projektu na výstavbu komplexu bytových domů, jedná se o klasický příklad ušlého zisku v budoucnosti. poslední příklad počítá investiční konzervativní plán výsadby lesů trvající v dlouhodobém horizontu 80 let.

Závěr obsahuje profesionální výklad týkající se úvah de lege ferenda, jak je přináší časopisecká a komentovaná literatura. Kniha takto může sloužit jako metodický návod na posuzování ušlého a hypotetického zisku a nemajetkové újmy, a tím může sloužit i pro stanovení celkové újmy.


Copyright © 2024 Miroslav Tomšů; všechna práva vyhrazena
Administrace